Klímaszerelés tudnivalók. Megéri házilag szerelni?

Amikor klímát szeretnénk, azonnal szembesülünk vele, hogy a berendezés borsos árához még hozzáadódik a klímaszerelés ára is, nem beszélve az évi 1-2 karbantartás költségéről. Split azaz osztott klíma berendezés szerelését a magyar jogszabályok alapján ugyanis kizárólag minősített szakember végezheti. Aki kicsit ügyesebb, abban azonnal felmerül a kérdés, hogy nem megoldható a klíma szerelése házilag? És egyáltalán mire fizetünk mi ennyi pénzt? Tényleg szükséges az évi rendszerességű tisztítás? 

A bejegyzés célja, hogy megválaszolja a fenti kérdéseket, és segítsen eligazodni a témában!

Klímaszerelés házilag? Ne csinálja! 

A magyar ember sokszor úgy van vele, hogy minek szerelőt fizetni, megoldja ő magának. Elég egy jó YouTube videó és pár baráti tanács, a klíma már fent is van! Bármennyire jól jön sokszor ez a hozzáállás, ebben az esetben azonban inkább káros lehet. Kizárólag mobil klímát lehet szerelő nélkül telepíteni, erről bővebben itt olvashat! Amennyiben a klímát házilag szereljük fel, a garanciát elveszítjük.

De mi a helyzet a használt készülékkel, amire nincs garancia? A rossz hír az, hogy ebben az esetben sem érdemes klímát szerelni házilag. A klímaszerelés minősége ugyanis döntően meghatározza a berendezés élettartamát. Ha nem megfelelő a vákuumozás, vagy nem is végzik el, esetleg hibás egy csatlakozás az vezérlési problémákhoz, és jóval magasabb energiafogyasztáshoz vezet. A levegővel keveredő hűtőközeg megváltozott kémhatása pedig tönkreteheti a csöveket. Összességében nagyobb anyagi kárt csinálunk, mint amit megspóroltunk.

Klímaszerelés árak: miért ennyi?

Klíma szerelés árak – miért kerül ennyibe? 

Egy átlagos háztartásba szükséges klíma beszerelése bruttó 80000 ft-tól kezdődik.Ennél jóval több is lehet a helyszín sajátosságainak a függvényében. Az árak meglepő módon nem nagyon különböznek főváros és vidék között.  A fent említett összegbe általában egy maximum 3,5 kW teljesítményű klíma beszerelése fér bele, akkor, ha a kiépítés könnyű és a kültéri egység és beltéri egység közt maximum 3 méter távolság van. Az ár tartalmazza a kiszállás díját, és a 2 szakember 3-4 órás munkadíját is, a szereléshez szükséges anyagokat, mint a tartókonzolok árát, a rézcsövek, elektromos vezetékek, borítás árát és a fal átütését is. Bár van ahol az előzetes felmérésért is kell fizetni, de ha a felmérést végző vállalkozótól rendeljük meg a szerelést, a felmérés árát jóváírják. 

Mi befolyásolja a klímaszerelés árát?

Rengeteg olyan tényező van, ami a légkondi szerelés költségeit megnöveli. MIelőtt egy árajánlatot kérünk, nem árt tisztában lenni ezekkel a tényezőkkel: 

  • A kültéri és beltéri egység távolsága: 3 méter felett általában többlet árat számolnak fel a rézcsőre. Ennek költsége 10000-15000 ft/méter körül mozog. 
  • Ha kültéri egység beszereléséhez állványozni kell, vagy alpinista segítsége szükséges. De ha az ablakból elérve fel lehet szerelni a kültéri egységet, az nem számít nehezítő tényezőnek!
  • Ha nem tégla, hanem betonfalat kell átütni, vagy több fal átütése szükséges
  • Ha nem a hétköznapi munkaidőn belül, hanem például hétvégén szeretnénk a szerelést
  • Ha régi készüléket kell leszerelni
  • Ha a helyszín nehezen megközelíthető (például belvárosban) vagy parkolási díjat kell fizetni
  • Ha a felszerelendő készülék nagyobb teljesítményű, drágább lesz az alapdíj

Mire érdemes odafigyelni a klímaszerelő választásakor? 

Az első és legfontosabb szempont, hogy a szerelő a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál (NKVH) regisztrálva legyen. Ezt itt ellenőrizheti. Ezen kívül mindenképp kérjünk számlát, ne egyezzünk be olyasmibe, hogy számla nélkül nettó árat fizetünk, hiszen a számla a garancia feltétele!

Figyeljünk a szimpátiára, ha úgy érezzük, nem találjuk a közös hangot, nyugodtan keressünk mást, kérjünk be több ajánlatot is. Érdemes továbbá szezonon kívül intézni a klímaszerelést, ilyenkor akár akciós árat is kaphatunk!

A klíma karbantartása nagyon fontos!

A klíma karbantartása

Végül szeretnénk kiemelni, hogy a klíma rendszeres karbantartása nagyon fontos! Ha csak hűtésre használjuk a klímát, elegendő évente egyszer tisztítani, amennyiben fűtésre is, erősen ajánlott a kétszeri tisztítás. De miért is annyira fontos a klíma karbantartása? A téli szezon után a szűrők telítődhetnek porral, de ez a kisebbik gond. A nyári szezonban viszont a hőcserélőn lecsapódó pára és a megtapadt szennyeződések tökéletes táptalajt nyújtanak a gombáknak, baktériumoknak aminek köszönhetően légúti megbetegedések, vagy a hírhedt legionella betegség alakulhat ki. Bár a klíma karbantartása 10-15000 ft körüli összegbe kerül, érdemes rászánni ezt a pénzt, hogy megóvjuk a berendezést és a saját egészségünket.