H TARIFÁVAL MÉG JOBBAN MEGÉRI KLÍMÁVAL FŰTENI

MIT ÉRDEMES TUDNI A H TARIFÁRÓL?

A H tarifa kifejezetten fűtési rendszerekre lett kitalálva, így csak október 15. és április 15. között, tehát a fűtési szezonban vehető igénybe. Ez nem azt jelenti, hogy az alá bekötött hőszivattyús rendszerek, vagy klímaberendezések ezen túl automatikusan kikapcsolnak, de energiafogyasztásukat a hagyományos A1 tarifa alatt számolja el a szolgáltató.Ehhez a készüléket kéttarifás mérőberendezésre, nem leválasztható áramkörre kell csatlakoztatni. Ha éjszakai áramot (B tarifa) is szeretnénk használni hozzá, akkor három tarifának kell felszerelni a mérőberendezést. Habár a bekötés ez alapján bonyolultnak tűnik, jelentős összegeket spórolhatunk vele, ezért érdemes alaposan körbejárni a témát és esetleg közvetlenül is érdeklődni áramszolgáltatónknál a lehetőségeinkről.

A H TARIFA ELŐNYEI:

 • nem vonatkoznak rá a rezsicsökkentést szabályozó korlátozások,
 • az egész ország területén, minden energiaszolgáltatónál elérhető díjszabásról van szó,
 • árát rendelet szabályozza, így a B tarifánál (éjszakai áram), amelynek díja 2022. augusztus 1-től 23,1 Ft/kWh nem lehet magasabb3,
 • B tarifa mellé is választható,
 • a B tarifával ellentétben az egész napos fogyasztás kedvezményes áron kerül elszámolásra, míg az éjszakai áram esetében csak az adott 8-12 órás időszak tartozik az alacsonyabb díjszabásba,
 • a fűtés mellett további fogyasztókat3 is üzemeltethetünk róla, például a napkollektor szivattyúját és vezérlőjét, a fűtés szivattyúit és vezérlését, valamint a központi szellőztető berendezést is.

MIT JELENT EZ PONTOSAN A VILLANYSZÁMLÁRA NÉZVE?

A fűtésre is alkalmas klímaberendezés és annak beszerelése mellett érdemes számulnunk azzal is, hogy a H tarifához alkalmas villanyóra bekötése is költséggel jár. Ez a villanyóra doboztól és a helyi adottságoktól függ, a pontos összeg érdekében ezért érdemes előre egyeztetni róla a szolgáltatóval, vagy villanyszerelővel. Az alábbi számításokból azonban kiderül, hogy a bekötés költségei gyorsan megtérülnek a megfelelő tarifa használatának köszönhetően.A számításokhoz a Fisher Comfort Plus klímát vesszük alapul, ami 4,6-os SCOP-jának köszönhetően alkalmas H tarifa igénylésére is. Egy átlagos méretű lakás fűtése október 15. - és április 15. között nagyjából 1500 kWh3 fogyasztást eredményez két klíma használatával, ami egy hónapra lebontva 250 kW-ot jelent. A 2022. augusztus 1-től az MVM Démász Áramhálózati Kft. lakossági ügyfelek számára egyetemes szolgáltatásban érvényben lévő árakkal számolva ez azt jelenti, hogy a villanyszámlánk a következőképpen alakulhat.A teljes időszakra nézve:

 • A1 általános felhasználású tarifával, rezsicsökkentett áron számolva:
  1500 kWh * 36,386 Ft = 54 579 Ft
 • A1 általános felhasználású tarifával a rezsicsökkentési kvóta fölötti áron számolva:
  1500 kWh * 70,104 Ft = 105 156 Ft
 • H tarifa hőszivattyú és hasonló, megújuló energiát hasznosító berendezéshez:
  1500 kWh * 22,962 Ft = 34 443 Ft

A H TARIFA BEKÖTÉSÉNEK FELTÉTELEI

Mivel kimondottan fűtésre optimalizált tarifáról van szó, kizárólag azok a klíma berendezések köthetőek be alá, amelyek fűtésre is alkalmasak. Ezen felül fontos szempont a klíma SCOP értéke, aminek oldalfali split klíma esetén 3.4-nek kell minimum lennie. A Fisher Comfort Plus klíma ezért 4,6-os SCOP értékével nemcsak hűtésre és fűtésre ideális, hanem a H tarifa igényléséhez is. Alacsony fogyasztását, amivel egy óra működés alatt mindössze annyi energiát használ, mint egy adag mosás (1,13 kWh), még jobban kihasználhatjuk.A bekötéshez ezen kívül szükségünk lesz egy új mérőórára is, aminek kialakításával kapcsolatban fel kell vennünk a kapcsolatot az áramszolgáltatónkkal. Rövidesen pedig élvezhetjük is az új klímánk nyújtotta kellemes meleget otthonunkban.


 1. 70/2009. (XII. 4.) KHEM: „Az egyetemes szolgáltató „H” árszabásának ára nem haladhatja meg a legalacsonyabb árú „B” árszabásához tartozó árat.”
 2. forrás: energiatudatosotthon.hu/geo-vagy-h-tarifa-melyik-hoszivattyus-aram-tarifat-valasszam/
 3. Az adat szabványos vizsgálati hozzávetőleges érték. A tényleges energiafogyasztás függ a használat módjától és külső tényezőktől.